Hollywood v Praze a Roztokách? To je Myersův koktejl – americký zázrak z Univerzitní nemocnice Johna Hopkinse

MUDr. Silvia Maryn, 11/2023

 

Myersův koktejl se stává pořád oblíbenější nitrožilní vzpruhou pro mnoho lidí. Tuto intravenózní léčbu obsahující vitamíny, minerály a antioxidanty vymyslel a zavedl v 50. letech internista z Univerzitní nemocnice Johna Hopkinse, doktor John Myers. Svoji léčbu původně směřoval na zmírnění únavy a vyčerpání, léčbu fibromyalgie, svalových křečí a různých dalších stavů.

Historie Myersova koktejlu

Intravenózní směs dnes známá jako Myersův koktejl byla původně vyvinuta v Baltimoru v roce 1954 lékařem interní medicíny – doktorem Johnem Myersem. Chtěl pomoct svým pacientům s jejich chronickými nemoci (únava, astma, fibromyalgie, bolesti hlavy a migrény, svalové křeče apod.). Došel k závěru, že z důvodu různých poruch trávení a vstřebávání je jen malá část běžně užívaných vitamínů a minerálů efektivně vstřebávána do krevního řečiště.

Doktor Myers byl inovativní a byl první, kdo zkombinoval již dříve běžně podávané léčivá do jedné infuze. Svůj "koktejl" nejprve vyzkoušel na zvířatech, pak sám na sobě.

Intravenózní léčba je v současnosti jednou z nejpoužívanějších druhů léčby v moderní medicíně. I po úmrtí doktora Myerse (pozn. v r. 1984) zůstala dodnes jeho infuze plná mikronutrientů oblíbenou a vyhledávanou pomocí.

Co obsahuje Myersův koktejl a k čemu jsou dobré jeho jednotlivé složky?

Základní Myersův koktejl se skládá z osvědčené kombinace hořčíku (magnesia), vápníku (kalcia), vitamínu C a vitamínů skupiny B (B-komplex a vitamín B12), to vše rozpuštěno ve sterilní vodě/fyziologickém roztoku.

➢ Hořčík je velice důležitý z hlediska správné funkce nervové soustavy a kardiovaskulárního systému, je schopen zmírnit únavu, stres, bolesti hlavy a migrény, dokáže předcházet svalovým křečím
➢ Vápník je nutný pro obnovu a pevnost kostí, jeho rovnováha je důležitá i pro kardiovaskulární a cévní systém, je důležitý z hlediska prevence arytmií (nepravidelností srdečního tepu) apod.
➢ Vitamín C má silné antioxidační účinky, zlepšuje funkce imunitního systému, podílí se na tvorbě kolagenu a další
➢ Vitamíny skupiny B mají nezastupitelnou funkci při homeostáze (vnitřní rovnováze) organizmu, jsou důležité pro správnou funkci nervové soustavy, některé mají funkce v krvetvorbě apod.

Tato původní receptura je běžně obohacována o další látky, ku příkladu o silný antioxidant glutathion nebo třeba o významný mikroelement zinek. Glutathion může významně napomáhat imunitním funkcím, antioxidační ochraně a snižovat celkovou únavu. Zinek je v lidském těle součástí přibližně stovky enzymatických pochodů, je důležitý pro funkci imunitního systému, nervového funkce, reprodukční funkce a další.

Pro koho je Myersův koktejl vhodný?

Studie a zkušenosti naznačují, že tato infuzní směs může prospět celkovému zdraví, funkci imunitního systému a celkově energetickému metabolismu. Vzhledem ke složení Myersova koktejlu (vysoká dávka antioxidantů, mikronutrientů – tedy faktorů posilujících imunitu) může být jeho podání prospěšné pro lidi s poruchami imunitního systému. Dále je vhodný pro lidi trpící chronickým únavovým syndromem, pro sportovce, výkonné ředitele a jiné lidi chronicky vystavené působení stresu. Bylo také prokázáno, že magnesium snižuje výskyt astmatických záchvatů, zlepšuje celkový stav při fibromyalgii, může být prospěšný pro lidi s chronickou rýmou, pro pacienty s migrénou, hypertenzí apod.

Tyto efekty byly prokázány různými studiemi. “Bylo zjištěno, že modifikovaný "Myersův koktejl", který se skládá z hořčíku, vápníku, vitaminů skupiny B a vitaminu C, je účinný při akutních astmatických záchvatech, migrénách, únavě (včetně chronického únavového syndromu), fibromyalgii, akutních svalových křečích, infekcích horních cest dýchacích, chronické sinusitidě, sezónní alergické rýmě, kardiovaskulárních onemocněních a dalších poruchách.” (Gaby, A.R., 2002, s. 389).

Jak se Myersův koktejl podává?

Podává se nitrožilně (intravenózně) pod dohledem zdravotní sestry a lékaře. V závislosti na celkovém stavu pacienta a objemu infuze se podává minimálně 30 minut, někdy i 90 minut.

Jaká je frekvence podání?

Běžné schéma podávání této infuzní léčby je jedna infuze týdně po dobu tří týdnů. V takzvaném intenzifikovaném režimu se podávají týdně dvě infuze. Pro zmírnění migrenózních stavů a ke zlepšení imunitních funkcí se doporučuje tuto kůru opakovat každé 3 až 4 měsíce. Samozřejmě zde platí, že vše je na doporučení lékaře.

Na co je třeba dbát před podáním této léčby?

Samozřejmě, tak jako u každé léčby, i zde musí být samotný pacient adekvátně informován o léčbě, jejich výhodách, nevýhodách, indikacích, kontraindikacích a případných nežádoucích účincích. Před zahájením jakékoliv (zejména intravenózní) léčby je nutno zvážit kompletní anamnézu a aktuální zdravotní stav pacienta.

 

REFERENCE

1 Gaby AR. Intravenous nutrient therapy: the "Myers' cocktail". Altern Med Rev. 2002 Oct;7(5):389-403. PMID: 12410623.

2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12410623/

3 https://www.empowerpharmacy.com/what-is-myers-cocktail

4 ttps://www.ivbars.com/post/the-history-of-the-myers-cocktail

5 https://www.onusiv.com/blog/history-benefits-john-myers-cocktail