Slyšeli jste již o banánovém sáčku? (tzv. "Banana Bag")

MUDr. Silvia Maryn, 11/2023

 

Snad každému z nás se již přihodilo, že to s alkoholem mírně přehnal. Ráno poté nepatří k těm nejpříjemnějším. Necítíme se dobře, jsme podrážděni, máme žaludek na vodě, bolí nás hlava. Víte ale, proč tomu tak je a co s tím dělat?

Co se děje s lidským organismem při požití většího množství alkoholu? Proč vzniká “kocovina”?

Pokud se do lidského organismu dostane větší množství alkoholu, při dosažení jisté koncentrace a po jistém čase nastane takzvaná kocovina. Jedná se o stav charakterizován příznaky, které se objevují právě jako důsledek nadměrného pití alkoholu.

Nejčastěji se jedná o následující příznaky:

• slabost a únava
• poruchy spánku
• citlivost na světlo a zvuky
• cefalea a myalgie (bolesti hlavy a svalů)
• nauzea či vomitus (nevolnost a zvracení)
• žízeň
• bolesti břicha
• třes
• vertigo (závratě)
• hypertenze
• tachykardie
• podrážděnost
• pocení

Hlavní příčinou je jak samotný alkohol, tak i jeho toxický metabolit acetaldehyd a některé další složky alkoholických nápojů (siřičitany ve víně, kongenery v koňaku, tequile a pod.). Kongenery jsou vedlejší složky alkoholických nápojů, vznikají při destilaci a dalších výrobních procesech. Patří sem methanol, aldehydy, isopentanol, taniny, aceton. Tyto látky alkoholu sice dodávají chuť a aroma, nicméně, mohou přispívat k jeho nepříznivým efektem. Největší obsah kongenerů mají tmavší druhy alkoholu - brandy, bourbon, whisky, koňak nebo tequila.2,3,5

Účinky alkoholu na lidský organizmus:

• alkohol způsobuje vazodilataci – rozšíření cév → to vede k bolestem hlavy
• alkohol blokuje v mozku účinek antidiuretického hormonu → to následně vede k vyšší produkci moči a to může vést k dehydrataci6
• působí nepříznivě na imunitní systém a vyvolává zánětlivou reakci
• přímo dráždí sliznici žaludku → nevolnost, zvracení, bolesti břicha apod.
• může způsobit pokles hladiny cukru v krvi → to způsobuje únavu, slabost, třes až poruchy vědomí3

Příznaky kocoviny pominou přibližně v době, kdy se hladina alkoholu vrátí na nulu, tělo se zbaví i toxických produktů metabolismu alkoholu, adekvátně se rehydratuje, uklidní se podrážděné sliznice a obnoví se normální činnost imunitního systému a centrálního i periferního nervového systému.3,4

Co dělat, pokud již kocovinu máme?

Američané by řekli: „Potřebuješ banánový sáček!“ Jedná se o infuzi s obsahem vitamínů a minerálů. Její pojmenování vzniklo díky výrazně žluté barvě, kterou jí dodávají zejména vitamíny skupiny B. Dalším názvem této infuze je také “rallye balíček” – a to díky schopnosti pomoci lidem zotavit se z nadměrného požití alkoholu. Jak účinkuje? Infuze jednoduše řeší zejména dehydrataci a elektrolytovou nerovnováhu způsobenou nadměrným močením nebo také zvracením v důsledku pití alkoholu. Navíc obsahuje vitamíny, které jsou prospěšné pro naši nervovou soustavu apod.

Jedná se o fyziologický roztok a v něm obsaženy vitamíny a minerály – konkrétně vitamíny A, D, E, K, dále vitamíny skupiny B - thiamin (vitamín B1), folát (vitamín B9), niacinamid/nikotinamid (vitamín B3), riboflavin (vitamín B2), pyridoxin (vitamín B6), dexpanthenol (vitamín B5), biotin (vitamín B7), kyanokobalamin (vitamín B12), vitamín C a hořčík (magnesium).2,5 V zahraničí je běžný i modifikovaný “banana bag”, který navíc obsahuje i analgetikum (lék proti bolesti) a antiemetikum (lék tlumící nevolnost).1 Různé modifikace jsou, samozřejmě, možné kdekoliv.

Souhrn

Nadměrné požití alkoholu a jeho důsledky jsou pro lidský organizmus nepříznivé a přinejmenším nepříjemné. I zde je nutno říci, že nejlepší je prevence – abstinence nebo velice střídmé, rozumné pití alkoholu. Takzvaný banánový sáček (banana bag, ralley bag) samozřejmě není určen výhradně pro lidi s kocovinou. Po domluvě s Vaším lékařem je možné ho podat jako klasickou multivitaminovou infuzi s přídavkem hořčíku a eventuálně dalších látek v případě únavového syndromu, na posílení schopností koncentrace, ke zlepšení pracovního výkonu nebo po podání sportovního výkonu jakou součást procesu regenerace apod. V zahraničí je běžná i aplikace v domě klienta pod dohledem zdravotníka. V České republice je domácí podání infuzí spíše výjimkou. Elegantním řešením ale zůstává ambulantní podání.

 

REFERENCE

1 https://www.azivmedics.com/banana-bag-101

2 https://en.wikipedia.org/wiki/Banana_bag

3 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hangovers/symptoms-causes/syc-20373012

4 https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/hangovers

5 https://rockymountainivmedics.com/what-is-a-banana-bag/

6 https://www.stefajir.cz/kocovina