Céčko - posiluje imunitu, snižuje krevní tlak a prospívá pleti

Vitamin C hraje v našem zdraví opravdu zásadní roli. Většina lidí ho má spojený především s posílením imunity, ale jeho význam pro organismus je mnohem širší. Snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku, zvyšuje psychickou odolnost, ale prospívá i našim zubům a pleti.

Vitaminy jsou látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. Vitamin C neboli kyselinu askorbovou si lidský organismus nedokáže vytvořit a je odkázaný na jeho příjem zvenčí. Ať ovocem či zeleninou, tak třeba potravinovými doplňky či infuzemi.

„Céčko“ přispívá k udržení normální funkce imunitního systému a podílí se také na tvorbě kolagenu, který je důležitý pro funkci krevních cév, chrupavek, kůže, ale i zubů. Pozitivně se podepisuje na činnosti nervové soustavy, zvyšuje psychickou odolnost, chrání buňky před oxidačním stresem, snižuje míru únavy a vyčerpání.

„Má rovněž příznivý vliv na rekonvalescenci, snižuje hladinu cholesterolu a krevního tlaku,“ řekla před časem iDNES.cz lékařka Jitka Housová. Na základě takzvaných SPC (souhrn údajů o přípravku) se v terapeutických indikacích také uvádí, že vitamin C zmírňuje a zkracuje příznaky chřipky a nachlazení.

Vědecké výzkumy rovněž prokázaly, že „céčko” aplikované na pleť je velmi účinný antioxidant, který posiluje a také chrání epidermis pleti. Antioxidanty neutralizují volné radikály, které mohou v pleti poškozovat proteiny, lipidy a DNA, a tím ovlivňovat kožní buňky. Vitamin C je navíc nezbytnou látkou pro pevnost pleti, neboť podporuje syntézu kolagenových vláken, a tak pomáhá udržovat pleť zářivou a svěží.

Když je vitaminu nedostatek

Při zvýšené psychické či fyzické zátěži, stresu, při zánětlivých či nádorových onemocněních dochází ke značnému zvýšení spotřeby vitaminu C. Při nedostatku vitaminu C se v těle zvyšuje koncentrace škodlivého LDL-cholesterolu, což je rizikové pro srdce a cévy, rozvíjí se oxidační stres, jenž je spoluzodpovědný za vznik chronických zánětů, které jsou příčinou vzniku alergií, depresivních poruch, osteoporózy, opakujících se infekcí, nádorových onemocnění, ale i syndromu vyhoření a chronického únavového syndromu.

Nedostatek „céčka“ se také projevuje menší pevností cévní stěny, zvýšeným krvácením, vikláním a vypadáváním zubů, zvýšenou únavou, žaludečními potížemi i nedostatečnou ochranou před infekcemi. V extrémních případech se objevují kurděje.

Bez dostatečného přísunu vitaminu C zkrátka nebudete nikdy v perfektní kondici, organismus nezíská potřebný štít k ochraně před vnějšími vlivy.

Pomůže ovoce i infuze

Odborníci doporučují přijímat „céčko“ v ovoci a zelenině nebo v kombinaci přírodních zdrojů a umělých přípravků. Vitamin C je obsažen především v citrusovém ovoci, bobulovitých plodech, zelené zelenině, bramborách, květáku, papáji nebo jahodách.

Zdroj: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/vitamin-c-imunita-infuze-tablety-ovoce-zelenina-cecko.A210928_204221_zdravi_pet